piątek, 15 listopada 2013


RENIFER

Rzeczy, których potrzebujesz:
Zwykła papierowa torebka, Jasny papier ozdobny, Czerwony papier brokatowy, Biały i czarny papier, Brązowy drucik kreatywny, Nożyczki, Klej, Zszywacz.

1
Z jasnego papieru ozdobnego wytnij coś na kształt elipsy. Będzie to pyszczek naszego renifera.

2
Z białego papieru wytnij dwa podłużne jajka, na oczy. Dopasuj do nich dwa czarne kółka na źrenice.

3
Naklej białe elementy na przód torebki, a na nich naklej czarne kółka. Oczy gotowe.

4
Na oczy naklej wyciętą w pierwszym kroku elipsę, aby w 1/3 zakrywała oczy naszego renifera.

5
Na środku naklej w miarę duże, czerwone brokatowe kółko. Przecież renifer musi mieć czerwony nos. Bez niego ani rusz.

6
Z brązowych drucików kreatywnych uformuj rogi.

7
Włóż prezent do torebki i zagnij brzegi torebki. Po bokach umieść rogi i przypnij je zszywaczami, aby torebka się nie otworzyła. Gotowe.

KSIĄŻKA KUCHARSKA

Rzeczy, których potrzebujesz:
przepisy, zdjęcia rodziny i gotowych potraw (jeśli tylko je posiadasz), skaner, edytor tekstu, drukarka, koszulki do segregatora, segregator
1
Skontaktuj się z poszczególnymi członkami rodziny i zapytaj, czy mają jakieś dobre przepisy, które chcieliby umieścić w rodzinnej książce kucharskiej. Mogą to być tradycyjne dania (takie, które przyrządzała wasza mama lub babcia) lub coś nowszego, co udało im się ostatnio odkryć.
2
Przeglądnij dostarczone ci przepisy, by wyeliminować te, które się powtarzają. Upewnij się, że każdy przepis zawiera proporcje składników, temperaturę i czas gotowania/pieczenia. Każdemu przepisowi nadaj tytuł (jeśli jeszcze takiego nie posiada).
3
Podziel przepisy na grupy. Wyróżnij wśród nich dania główne, przekąski, przystawki, sałatki, zupy, kanapki, przetwory i desery.
4
Przepisz poszczególne przepisy do edytora tekstu, by nadać im jednolity, spójny wygląd. Wybierz łatwy do przeczytania rozmiar czcionki. Pod każdym przepisem podaj jego autora.
5
Żeby w książce kucharskiej nie było żadnych pustych miejsc, dołącz do niej zdjęcia członków rodziny i gotowych dań. Napisz też krótkie historie na temat danego przepisu (anegdoty na temat przygotowania danego dania, informacje skąd pochodzi itp.). Dzięki tym prostym zabiegom sprawisz, że książka będzie miała jeszcze bardziej osobisty charakter.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz